Перейти до публікації
Український форум з охорони праці
Denis

Уповноважені з охорони праці

Рекомендовані повідомлення

Жаль что автор этой статьи не возложил на себя дополнительно и обязанности по экологии и т.д.

"Ірина СВИРИДЕНКО,

інженер з охорони праці, відповідальна

за пожежну безпеку та цивільний захист"

Змінено користувачем Vampboy

Интересная штука мозги!!!!!! Их СОВСЕМ НЕ ВИДНО , но если их не хватает ЗАМЕТНО СРАЗУ!!!
 

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Вот и поражают такие как

"Ірина СВИРИДЕНКО,  
 

 

которых, даже и назвать нельзя

"інженер з охорони праці ,

писать подобное гуано:

- накази про організацію ОП та ЦЗ (окремо);

- накази про відповідальних з ОП та ЦЗ (окремо) з їх обов’язками;

- наказ про протипожежний режим на підприємстві;
- наказ про відповідального за ПБ в приміщеннях офіса;
- положення про охорону праці на цьому підприємстві;
- посадові інструкції відповідальних за ОП та ЦЗ (окремо);
- інструкції з вступного інструктажу з ОП та ЦЗ (окремо);
- інструкції з ОП та ЦЗ для працівників офісу (окремо), за якими буде проводитись інструктаж на робочому місці;
- інструкцію з ОП при роботі на ПЕОМ;
- інструкцію з електробезпеки;
 - інструкцію з ОП при роботі з офісною технікою;

- інструкцію про порядок евакуації працівників під час пожежі;

- схему оповіщення персоналу на випадок нештатних ситуацій;

- журнали інструктажів з ОП (окремо вступного та на робочому місці);

 - журнали інструктажів з ПБ (окремо вступного та на робочому місці); 

- журнал вступного інструктажу з ЦЗ, в якому відділіть 2/3 обсягу та записуйте там повторні інструктажі щороку.

 

Вам не знадобиться багато місця, щоб розмістити табличку про відповідального за пожежну безпеку та номер телефону для виклику ДСНС Вважайте, що це ваш «Куточок з охорони праці»

тільки не тримайте розтруб незахищеною рукою

 

посадовим особам підприємства, то це — пройти навчання з питань охорони праці та пожежно-технічний мінімум.

Тих, хто відповідатиме за ОП та ЦЗ, на навчання 

 

подавати Декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з пожежної безпеки. Але це для тих, кому не потрібний експертний висновок — оцінка протипожежного стану. Для підприємства він потрібний хоча б тоді, коли будівля змінює власника.

Полная не компетентность. Девочка - "слышала звон да не знает где он"

Как в той поговорке "заставь ДУРАКА Богу молиться, так он и лоб пробъёт"


Если Вы охраной труда "займаюсь тимчасово та вперше" - в первую очередь Вам необходимо обучиться в любом Учебном центре по вопросам охраны труда - и любой вопрос, как и все последующие будут вами решены САМОСТОЯТЕЛЬНО.

"Покажчик Нормативно - Правових Актів з питань Охорони Праці"   http://dsp.gov.ua/pokazhchyk-normatyvno-pravovykh-aktiv-z/

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

 

Был задан элементарный вопрос

 

Ну, вот и Вы туда же..

 

Нет, не туда же. Для меня не столь важно, элементарный вопрос или нет.. Для меня также не важна профессиональная подготовка задающего вопрос.Если человек задал вопрос, он ждет ответ на этот вопрос. Думаю, в основном для этого и был создан форум. А блистать остроумием нужно в другой ветке (в предпоследней).

 

 

 

Десятки постов с ответами. В ответах никакой конкретики. Ответы с издевкой. Обидели человека

 

В Вашем посте по вопросу ноль информации и переход в плоскость разбора взимоотношений...

Ни в коем случае не пытался ни с кем на форуме выяснять отношения. И крайне редко вмешиваюсь в обсуждения. Если вижу, что задавшему вопрос откровенно врут или вообще не отвечают, пишу ему в "личку". И от активного участия в обсуждениях отказался только потому, что нет никакого желания, как Вы выразились, на "переход в плоскость разбора взимоотношений". Не могу отвечать на хамство хамством. Но и подставлять щеку тоже не намерен.

По поводу нуля информации в моем посте Вы правы. Думал, что информация известна. Исправляю ошибку.

ЗУ з ОП
Стаття 6. Права працівників на охорону праці під час роботи 
Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля. Він зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця. Факт наявності такої ситуації за необхідності підтверджується спеціалістами з охорони праці підприємства за участю представника профспілки, членом якої він є, або уповноваженої працівниками особи з питань охорони праці (якщо професійна спілка на підприємстві не створювалася), а також страхового експерта з охорони праці. 
Стаття 41. Громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці 
У разі відсутності професійної спілки на підприємстві громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці здійснює уповноважена найманими працівниками особа. 
Стаття 42. Уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці 
Уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці мають право безперешкодно перевіряти на підприємствах виконання вимог щодо охорони праці і вносити обов'язкові для розгляду роботодавцем пропозиції про усунення виявлених порушень нормативно-правових актів з безпеки і гігієни праці. 
Для виконання цих обов'язків роботодавець за свій рахунок організовує навчання, забезпечує необхідними засобами і звільняє уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці від роботи на передбачений колективним договором строк із збереженням за ними середнього заробітку. 
Не можуть бути ущемлені будь-які законні інтереси працівників у зв'язку з виконанням ними обов'язків уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці. Їх звільнення або притягнення до дисциплінарної чи матеріальної відповідальності здійснюється лише за згодою найманих працівників у порядку, визначеному колективним договором. 
Якщо уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці вважають, що профілактичні заходи, вжиті роботодавцем, є недостатніми, вони можуть звернутися за допомогою до органу державного нагляду за охороною праці. Вони також мають право брати участь і вносити відповідні пропозиції під час інспекційних перевірок підприємств чи виробництв фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, цими органами. 
Уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці діють відповідно до типового положення, що затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці. 
(частина п'ята статті 42 із змінами, внесеними
 згідно із Законом України від 16.10.2012 р. N 5459-VI)
ТИПОВЕ ПОЛОЖЕННЯ
ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ УПОВНОВАЖЕНИХ НАЙМАНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ ОСІБ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ 
1.3. Уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці (далі - уповноважені з питань охорони праці) обираються на підприємствах, де немає професійної спілки, для здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці. 
Думаю, комментировать выдержки не имеет смысла. Ни из ЗУ, ни из Положения.

 

Наверное, Вы так же как и Denis не разобрались и не знаете, что Служба ОТ/инженер по ОТ может взаимодействовать с упономоченным наемными рабочими лицом по вопросам ОТ исключительно в вопросе оказания помощи как общественному помощнику и никакого отношения к процессу выборов, деятельности, документам не имеют, а если быть точным, то запрещено представителям администрации фирмы (компании, учреждения, предприятия и т.д.), каковыми они являются, вмешиваться в деятельность и тем более рулить общественными организациями.

Да уж куда мне... Тем более я так и не понял, к чему это?

 

Предлагаю ознакомится с "Положенням про порядок формування і затвердження вимог найманих працівників, профспілок", затвердженого наказом Національної служби посердництва і примірення від 07.07.2008 № 84. Кроме этого позволю себе заметить, что в ст. 13 ЗУ "Об охране труда" в расшифровке СУОТ и обязанностях руководителя по ОТ полностью отсутствуют упоминания об общественных организациях, в том числе и профсоюзах.

А это к чему? Я что, утверждал обратное?

Вопросы риторические, можете не отвечать.

Змінено користувачем Ник

.

.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Для меня не столь важно, элементарный вопрос или нет.. Для меня также не важна профессиональная подготовка задающего вопрос

 

Полностью поддерживаю, Только хочу обратить Ваше внимание, что прежде чем задавать вопрос, нужно попытаться вникнуть и разобраться по сути. Обратите внимание, что большинство постов связаны с уточнением и получением конкретной информации по сути задаваемого вопроса.

 

Стаття 6. Права працівників на охорону праці під час роботи ... Він зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця. Факт наявності такої ситуації за необхідності підтверджується спеціалістами з охорони праці підприємства за участю представника профспілки, членом якої він є, або уповноваженої працівниками особи з питань охорони праці (якщо професійна спілка на підприємстві не створювалася), а також страхового експерта з охорони праці.

 

А Вы не обратили внимание на формулировку - "при участии" - то есть представители профсоюза или трудового коллектива должны выступать в качестве отдельных инспекторов (экспертов, если хотите) наряду с руководством, специалистами по ОТ, есперта по ОТ ФСС.

 

Стаття 41. Громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці, Стаття 42. Уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці

ТИПОВЕ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ УПОВНОВАЖЕНИХ НАЙМАНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ ОСІБ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ

 

Эти положение и статьи, как и раздел, в котором они размещены, регламентируют деятельность по ОТ исключительно общественных организаций и к администрации предприятия отношения не имеют. Да есть требования, что администрация должна помогать общественникам - обеспечивать их обучение, оплачивать время их общественной нагрузки по ОТ как рабочее, изучать их рекомендации, но в этих вопросах и есть все взаимодействие.

 

Да уж куда мне... Тем более я так и не понял, к чему это?

 

Не куда, а зачем, потому как это и есть суть ответа на поставленный вопрос.

 

Предлагаю ознакомится с "Положенням про порядок формування і затвердження вимог найманих працівників, профспілок", затвердженого наказом Національної служби посердництва і примірення від 07.07.2008 № 84. ... А это к чему? Я что, утверждал обратное?

 

А ознакомление с предложенным документом Национальной службы, осуществляющей государственное регулирование деятельности общественных организаций, даст знания по вопросам кого, как и где выбирать, что делать избранным лицам, как правильно действовать и как все оформлять.

 

Посему выходит, что вопросы совсем не риторические, а как раз очень даже практические, требующие знаний в первую очередь нормативки, регламентирующей деятельность общественных организаций, а потом уже всего остального.


Интернет – свобода прятать лицо за аватаром, имя за ником, а мысли за постами...

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

 

Для меня не столь важно, элементарный вопрос или нет.. Для меня также не важна профессиональная подготовка задающего вопрос

 

Полностью поддерживаю, Только хочу обратить Ваше внимание, что прежде чем задавать вопрос, нужно попытаться вникнуть и разобраться по сути. Обратите внимание, что большинство постов связаны с уточнением и получением конкретной информации по сути задаваемого вопроса.

 

Вот вопрос: Доброго Дня!

 
При якій кількості співробітників на фірмі (підприємстві) потрібні Уповноважені з питань охорони праці, чи може виконувати їх обов'язки  відповідальний з охорони праці?
 
Дякую!
Во что нужно "вникнуть и разобраться"?

 

Стаття 6. Права працівників на охорону праці під час роботи ... Він зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця. Факт наявності такої ситуації за необхідності підтверджується спеціалістами з охорони праці підприємства за участю представника профспілки, членом якої він є, або уповноваженої працівниками особи з питань охорони праці (якщо професійна спілка на підприємстві не створювалася), а також страхового експерта з охорони праці.

 

А Вы не обратили внимание на формулировку - "при участии" - то есть представители профсоюза или трудового коллектива должны выступать в качестве отдельных инспекторов (экспертов, если хотите) наряду с руководством, специалистами по ОТ, есперта по ОТ ФСС.

Вот вопрос:Доброго Дня!

 

При якій кількості співробітників на фірмі (підприємстві) потрібні Уповноважені з питань охорони праці, чи може виконувати їх обов'язки  відповідальний з охорони праці?

Задающему вопрос абсолютно безразлична фраза "за участю". А я разместил эту статью из ЗУ для того, чтобы подчеркнуть, что, прежде чем ему участвовать, его нужно избрать (уполномоченного).

 

 

 

Стаття 41. Громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці, Стаття 42. Уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці

 

ТИПОВЕ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ УПОВНОВАЖЕНИХ НАЙМАНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ ОСІБ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ

 

Эти положение и статьи, как и раздел, в котором они размещены, регламентируют деятельность по ОТ исключительно общественных организаций и к администрации предприятия отношения не имеют. Да есть требования, что администрация должна помогать общественникам - обеспечивать их обучение, оплачивать время их общественной нагрузки по ОТ как рабочее, изучать их рекомендации, но в этих вопросах и есть все взаимодействие.

 

Вот вопрос:
Доброго Дня!
 
При якій кількості співробітників на фірмі (підприємстві) потрібні Уповноважені з питань охорони праці, чи може виконувати їх обов'язки  відповідальний з охорони праці?
 
Дякую!
Перечитайте, что Вы написали. Где связь? Мне, например, в данном случае это не интересно. А уж задающему вопрос, как мне кажется, тем более. Да и уполномоченный - не организация.

 

Да уж куда мне... Тем более я так и не понял, к чему это?

 

Не куда, а зачем, потому как это и есть суть ответа на поставленный вопрос.

 

Лихо!

 

Предлагаю ознакомится с "Положенням про порядок формування і затвердження вимог найманих працівників, профспілок", затвердженого наказом Національної служби посердництва і примірення від 07.07.2008 № 84. ... А это к чему? Я что, утверждал обратное?

 

А ознакомление с предложенным документом Национальной службы, осуществляющей государственное регулирование деятельности общественных организаций, даст знания по вопросам кого, как и где выбирать, что делать избранным лицам, как правильно действовать и как все оформлять.

 

Посему выходит, что вопросы совсем не риторические, а как раз очень даже практические, требующие знаний в первую очередь нормативки, регламентирующей деятельность общественных организаций, а потом уже всего остального.

Вот вопрос:

Доброго Дня!
 
При якій кількості співробітників на фірмі (підприємстві) потрібні Уповноважені з питань охорони праці, чи може виконувати їх обов'язки  відповідальний з охорони праці?
Так давайте при ответе на данный вопрос начнем с Конституции Украины.
По поводу "вопросы риторические" Вы меня просто не поняли.
И, в конце концов,  как Вы все-таки считаете: нужно на предприятии, где нет профсоюза, избирать уполномоченного (уполномоченных) наемными работниками лица по ОТ?
 

.

.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

И, в конце концов,  как Вы все-таки считаете: нужно на предприятии, где нет профсоюза, избирать уполномоченного (уполномоченных) наемными работниками лица по ОТ?

И... как формировать комиссию (комиссии) для расследования несчастного (несчастных случаев) на предприятиях, где нет профсоюза и не избран уполномоченный... ИЛИ ТАКИ ИЗБРАЛИ ЛИЦО, ВЫПОЛНЯЮЩЕЕ ФУНКЦИИ СОТ?

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

newkot

Такое изречение 

ИЗБРАЛИ ЛИЦО, ВЫПОЛНЯЮЩЕЕ ФУНКЦИИ СОТ

ожидал от кого угодно, но только НЕ ОТ ВАС.


Если Вы охраной труда "займаюсь тимчасово та вперше" - в первую очередь Вам необходимо обучиться в любом Учебном центре по вопросам охраны труда - и любой вопрос, как и все последующие будут вами решены САМОСТОЯТЕЛЬНО.

"Покажчик Нормативно - Правових Актів з питань Охорони Праці"   http://dsp.gov.ua/pokazhchyk-normatyvno-pravovykh-aktiv-z/

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

newkot

Такое изречение 

 

 

ИЗБРАЛИ ЛИЦО, ВЫПОЛНЯЮЩЕЕ ФУНКЦИИ СОТ

ожидал от кого угодно, но только НЕ ОТ ВАС.

1.4. Служба охорони праці створюється на підприємствах з
кількістю працюючих 50 і більше осіб.
На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції
служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва
(суміщення) особи, які мають відповідну підготовку.
На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для
виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні
спеціалісти на договірних засадах, які мають виробничий стаж
роботи не менше трьох років і пройшли навчання з охорони праці.

 

В начале ветки был вопрос многогранный. Одна грань- может ли быть избранным на предприятии где нет профсоюза в качестве "уповноваженного" "Ответственный за ОТ" (т.е выполняющий функции СОТ)... или нет? 

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
"Ответственный за ОТ" (т.е выполняющий функции СОТ

Это звучит совсем не так как написали вы.

Если меньше 20 чел. - то "сторонній спеціаліст, залучений для виконання функцій служби охорони праці"

 

И не нужно ПЕРЕДЁРГИВАТЬ понятиями и так же писать т.е. это от ЛУКАВОГО.

Давайте употреблять законодательные термины, а не писать "отсебятину", и не уподобляться до уровня всякого рода "посетилей".

Змінено користувачем otbgmz

Если Вы охраной труда "займаюсь тимчасово та вперше" - в первую очередь Вам необходимо обучиться в любом Учебном центре по вопросам охраны труда - и любой вопрос, как и все последующие будут вами решены САМОСТОЯТЕЛЬНО.

"Покажчик Нормативно - Правових Актів з питань Охорони Праці"   http://dsp.gov.ua/pokazhchyk-normatyvno-pravovykh-aktiv-z/

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Вот вопрос: Доброго Дня! При якій кількості співробітників на фірмі (підприємстві) потрібні Уповноважені з питань охорони праці, чи може виконувати їх обов'язки відповідальний з охорони праці? Дякую! Во что нужно "вникнуть и разобраться"?

 

В соответствии с действующими НПАОТ:

Кто такой есть "уполномоченный по вопросам ОТ" (если такой существует в природе). Каковы обязанности "уполномоченного по ОТ",

Кто такой "ответственный по ОТ". Каковы его обязанности

 

При якій кількості співробітників на фірмі (підприємстві) потрібні Уповноважені з питань охорони праці, чи може виконувати їх обов'язки відповідальний з охорони праці? Задающему вопрос абсолютно безразлична фраза "за участю". А я разместил эту статью из ЗУ для того, чтобы подчеркнуть, что, прежде чем ему участвовать, его нужно избрать (уполномоченного).

 

Вопрос к трудовому коллективу и его лидерам (председателю ПК, собранию ТК и прочим общественным лидерам).

Фраза "за участю" подчеркивает независимость этих представителей, а выбирать или не выбирать их - дело общественности.

 

Мне, например, в данном случае это не интересно. А уж задающему вопрос, как мне кажется, тем более. Да и уполномоченный - не организация.

 

А зря потому, как уполномоченный есть представитель общественной организации.

 

И, в конце концов, как Вы все-таки считаете: нужно на предприятии, где нет профсоюза, избирать уполномоченного (уполномоченных) наемными работниками лица по ОТ?

 

По действующим документам - рекомендуется, а конечное решение - нужен/не нужен, кто, как и т.д. и т.п. - исключительное решение трудового коллектива.


Интернет – свобода прятать лицо за аватаром, имя за ником, а мысли за постами...

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах
И... как формировать комиссию (комиссии) для расследования несчастного (несчастных случаев) на предприятиях, где нет профсоюза и не избран уполномоченный... ИЛИ ТАКИ ИЗБРАЛИ ЛИЦО, ВЫПОЛНЯЮЩЕЕ ФУНКЦИИ СОТ?

 

Теоретически вопрос не к специалистам по ОТ предприятий, а к законодателям и органам, принимающим нормативы, в частности ГГПН, целому НИИ ГГПН, министерствам и т.д., и т.п..

По последней части - есть предложение разделить - профсоюзы, трудовые коллективы и лица, уполномоченные ими представлять их, это одно отдельное образование, администрация и СОТ в ее составе - другое отдельное формирование (кстати, юридически зарегистрированное), на которое законодательно возложены обязанности, права, ответственность.

 

 

 

В начале ветки был вопрос многогранный.

 

Зачем же искать черную кошку в темной комнате, если ее там нет.

Есть нормативные определения кто есть кто, определены моменты в каких случаях кто может быть избран и что должен делать.

Зачем все сваливать все в одну кучу, а потом кропотливо все разбирать по отдельности?

 

И по многогранности:

В коллективе из 15 человек может вполне сосуществовать:

- лицо, выполняющее обязанности по ОТ, то есть СОТ;

- профсоюз, вернее профсоюзная группа, состоящая не менее чем из 3 человек, с общественным инспектором по ОТ;

- трудовой коллектив с Советом трудового коллектива из числа наемных сотрудников, не вошедших в профсоюз и не относящихся к администрации предприятия, с избранным уполномоченным наемными работниками лицом по вопросам ОТ.

 

Все кроме первого пункта, в смысле СОТ, наличие которого закреплено законодательно, на усмотрение и решение общественности.

Змінено користувачем Крымчанин

Интернет – свобода прятать лицо за аватаром, имя за ником, а мысли за постами...

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

 

Вот вопрос: Доброго Дня! При якій кількості співробітників на фірмі (підприємстві) потрібні Уповноважені з питань охорони праці, чи може виконувати їх обов'язки відповідальний з охорони праці? Дякую! Во что нужно "вникнуть и разобраться"?

 

В соответствии с действующими НПАОТ:

Кто такой есть "уполномоченный по вопросам ОТ" (если такой существует в природе). Каковы обязанности "уполномоченного по ОТ",

Я думал, что Вы все-таки читали Типовое положение. Теперь вижу, что ошибался.

Кто такой "ответственный по ОТ". Каковы его обязанности

Вопрос не но адресу. Никогда не употреблял такое словосочетание. И дальше не собираюсь.

 

 

При якій кількості співробітників на фірмі (підприємстві) потрібні Уповноважені з питань охорони праці, чи може виконувати їх обов'язки відповідальний з охорони праці? Задающему вопрос абсолютно безразлична фраза "за участю". А я разместил эту статью из ЗУ для того, чтобы подчеркнуть, что, прежде чем ему участвовать, его нужно избрать (уполномоченного). 
Не приписывайте мне того, чего я не говорил. И не вырывайте предложения из контекста.
 

 

Вопрос к трудовому коллективу и его лидерам (председателю ПК, собранию ТК и прочим общественным лидерам).

Фраза "за участю" подчеркивает независимость этих представителей, а выбирать или не выбирать их - дело общественности.

 

Это Вы сами придумали трактование фразы "за участю"?

 

Мне, например, в данном случае это не интересно. А уж задающему вопрос, как мне кажется, тем более. Да и уполномоченный - не организация.

 

А зря потому, как уполномоченный есть представитель общественной организации.

Представитель трудового коллектива, если быть точным. Или наемных работников.

 

 

 

И, в конце концов, как Вы все-таки считаете: нужно на предприятии, где нет профсоюза, избирать уполномоченного (уполномоченных) наемными работниками лица по ОТ?

 

По действующим документам - рекомендуется, а конечное решение - нужен/не нужен, кто, как и т.д. и т.п. - исключительное решение трудового коллектива.

В каком НПАОТ Вы прочитали об этом?


.

.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Фраза "за участю" подчеркивает независимость этих представителей, а выбирать или не выбирать их - дело общественности. Это Вы сами придумали трактование фразы "за участю"?

Представитель трудового коллектива, если быть точным. Или наемных работников.

В каком НПАОТ Вы прочитали об этом?

 

Все, что касается трудовых коллективов, профсоюзов и прочих общественных организаций, представляющих интерересы работников, изложено в:

КОДЕКС ЗАКОНІВ ПРО ПРАЦЮ

Глава XVI-A ТРУДОВИЙ КОЛЕКТИВ

Стаття 252-1. Трудовий колектив підприємства

Трудовий колектив підприємства утворюють усі громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди), а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з підприємством. Повноваження трудового колективу визначаються законодавством.

2.  Трудовий колектив і підприємство — поняття невід'ємні одне від одного. Підприємство є не тільки суб'єктом трудових відносин у зв'язку із застосуванням праці, але і господарською одиницею, де працівники створюють особливий суб'єкт права — трудовий колектив.

4.  Повноваження трудового колективу всіх видів підприємств, де використовується наймана праця, реалізуються, якщо інше не передбачено статутом, через загальні збори працівників.

 …

5. До основних повноважень трудових колективів підприємства з правом найняття робочої сили належать:

6.  Трудові колективи державного та іншого підприємства, в якому частка держави або місцевої ради народних депутатів у вартості майна становить більш як 50 відсотків, мають право:

7. Законодавство України наділяє трудові колективи повноваженнями, згідно з якими вони:

Трудовий колектив, крім того:

обирає комісію з трудових спорів;

створює комісію з питань охорони праці на підприємстві;

визначає представників або уповноважених на представництво органів у колективно-договірному процесі;

затверджує вимоги найманих працівників до власника (уповноваженого ним органу) на виробничому рівні;

8.  Рішення з соціально-економічних питань, що стосуються діяльності підприємства, виробляються і приймаються його органами управління за участю трудового колективу або уповноважених ним органів.

9.  Питання соціального розвитку, включаючи поліпшення умов праці, життя і здоров'я, гарантії обов'язкового медичного страхування членів трудового колективу та їх сімей вирішуються трудовим колективом за участю власника чи уповноваженого ним органу відповідно до статуту підприємства, колективного договору та законодавчих актів України.

13. У галузі охорони праці трудові колективи разом із власником або уповноваженим ним органом у колективному договорі (угоді, трудовому договорі) передбачають забезпечення працівникам соціальних гарантій на рівні, не нижчому за передбачений законодавством.

Трудові колективи здійснюють громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці, а також за використанням коштів, призначених на охорону праці.

Через своїх уповноважених з питань охорони праці трудові колективи мають право безперешкодно перевіряти на підприємстві виконання вимог щодо охорони праці і вносити обов'язкові для розгляду власником пропозиції про усунення виявлених порушень нормативних актів з безпеки і гігієни праці.

З А К О Н СРСР
Про трудові колективи і підвищення їх ролі в управлінні підприємствами, установами, організаціями
(http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v9500400-83)

Законодавство України про соціальний діалог

  Законодавство України про соціальний діалог … складається із законів України:

«Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»,  

«Про організації роботодавців»,

«Про колективні договори і угоди»,

«Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)»,

«Про соціальний діалог в Україні»,

трудове законодавство,

інших нормативно-правових актів.

 

В этих нормативных документах рассмотрены все вопросы по трудовым коллективам, их представителям, органам, правам, обязанностям, процедурам и т.д., и т.п., в том числе и по охране труда. Все это относится исключительно к общественным организациям (трудовым коллективам, профсоюзам и т.п.), а работодатель, администрация, как представитель работодателя, СОТ, как представитель администрации, могут быть приглашены для обсуждения вопросов помощи и взаимодействия.

Есть желание и время - изучайте, есть необходимость применяйте, но не смешивайте эти вопросы с деятельностью службы охраны труда. При обращении представителй общественных организаций СОТ всегда поможет и поддержит, но вмешиваться в их деятельность, а тем более руководить их работой - лишне.


Интернет – свобода прятать лицо за аватаром, имя за ником, а мысли за постами...

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Спасибо всем за участие в данной теме, много узнал полезного, хоть и не все настроены доброжелательно к не профессиональной подготовке данного вопроса!

Змінено користувачем Denis

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

 

Фраза "за участю" подчеркивает независимость этих представителей, а выбирать или не выбирать их - дело общественности. Это Вы сами придумали трактование фразы "за участю"?

 

 

Представитель трудового коллектива, если быть точным. Или наемных работников.

 

 

В каком НПАОТ Вы прочитали об этом?

 

Все, что касается трудовых коллективов, профсоюзов и прочих общественных организаций, представляющих интерересы работников, изложено в:

КОДЕКС ЗАКОНІВ ПРО ПРАЦЮ

Глава XVI-A ТРУДОВИЙ КОЛЕКТИВ

Стаття 252-1. Трудовий колектив підприємства

Трудовий колектив підприємства утворюють усі громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди), а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з підприємством. Повноваження трудового колективу визначаються законодавством.

2.  Трудовий колектив і підприємство — поняття невід'ємні одне від одного. Підприємство є не тільки суб'єктом трудових відносин у зв'язку із застосуванням праці, але і господарською одиницею, де працівники створюють особливий суб'єкт права — трудовий колектив.

4.  Повноваження трудового колективу всіх видів підприємств, де використовується наймана праця, реалізуються, якщо інше не передбачено статутом, через загальні збори працівників.

 …

5. До основних повноважень трудових колективів підприємства з правом найняття робочої сили належать:

6.  Трудові колективи державного та іншого підприємства, в якому частка держави або місцевої ради народних депутатів у вартості майна становить більш як 50 відсотків, мають право:

7. Законодавство України наділяє трудові колективи повноваженнями, згідно з якими вони:

Трудовий колектив, крім того:

обирає комісію з трудових спорів;

створює комісію з питань охорони праці на підприємстві;

визначає представників або уповноважених на представництво органів у колективно-договірному процесі;

затверджує вимоги найманих працівників до власника (уповноваженого ним органу) на виробничому рівні;

8.  Рішення з соціально-економічних питань, що стосуються діяльності підприємства, виробляються і приймаються його органами управління за участю трудового колективу або уповноважених ним органів.

9.  Питання соціального розвитку, включаючи поліпшення умов праці, життя і здоров'я, гарантії обов'язкового медичного страхування членів трудового колективу та їх сімей вирішуються трудовим колективом за участю власника чи уповноваженого ним органу відповідно до статуту підприємства, колективного договору та законодавчих актів України.

13. У галузі охорони праці трудові колективи разом із власником або уповноваженим ним органом у колективному договорі (угоді, трудовому договорі) передбачають забезпечення працівникам соціальних гарантій на рівні, не нижчому за передбачений законодавством.

Трудові колективи здійснюють громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці, а також за використанням коштів, призначених на охорону праці.

Через своїх уповноважених з питань охорони праці трудові колективи мають право безперешкодно перевіряти на підприємстві виконання вимог щодо охорони праці і вносити обов'язкові для розгляду власником пропозиції про усунення виявлених порушень нормативних актів з безпеки і гігієни праці.

З А К О Н СРСР
Про трудові колективи і підвищення їх ролі в управлінні підприємствами, установами, організаціями
(http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v9500400-83)

Законодавство України про соціальний діалог

  Законодавство України про соціальний діалог … складається із законів України:

«Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»,  

«Про організації роботодавців»,

«Про колективні договори і угоди»,

«Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)»,

«Про соціальний діалог в Україні»,

трудове законодавство,

інших нормативно-правових актів.

 

В этих нормативных документах рассмотрены все вопросы по трудовым коллективам, их представителям, органам, правам, обязанностям, процедурам и т.д., и т.п., в том числе и по охране труда. Все это относится исключительно к общественным организациям (трудовым коллективам, профсоюзам и т.п.), а работодатель, администрация, как представитель работодателя, СОТ, как представитель администрации, могут быть приглашены для обсуждения вопросов помощи и взаимодействия.

Есть желание и время - изучайте, есть необходимость применяйте, но не смешивайте эти вопросы с деятельностью службы охраны труда. При обращении представителй общественных организаций СОТ всегда поможет и поддержит, но вмешиваться в их деятельность, а тем более руководить их работой - лишне.

 

Боюсь показаться нескромным, но я изучал эти документы. И никогда не соглашусь, что:

1. Трудовой коллектив - общественная организация.

2. Избрание уполномоченного по ОТ зависит от количества работников на предприятии.

 

Спасибо за дискуссию.


.

.

Поділитися повідомленням


Посилання на повідомлення
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз

×
×
  • Створити...